vänta, kan du fortfarande bli gravid på p-piller?

No Comments

vänta, kan du fortfarande bli gravid på p-piller?att förhindra graviditet är inte den enda anledningen till att du kan vara på p-piller – men det är en biggie. och när du är på det, förväntar du dig att inte bli gravid.

men om du inte var medveten om att p-piller inte är 100% effektiva mot graviditet. faktum är att cirka fem till nio av 100 kvinnor kommer att bli gravid på p-piller, enligt us department of health and human services.

lite av en kick i magen, va?

börja inte freaking ut ännu-medan, ja, du kan fortfarande bli gravid när du är på p-piller, det är fortfarande ganska osannolikt; här är vad du behöver veta, bara i fall. jag är förvirrad: hur kan du bli gravid på p-piller?

allt handlar om hur sträng du handlar om att ta p-piller – “perfekt användning” mot ” typisk användning.

perfekt användning, till exempel, tar p-piller varje dag på ungefär samma gång, utan att misslyckas. det är uppenbarligen din bästa insats för att stanna graviditetsfri—när den används perfekt är p-piller 99 procent effektiv, enligt planned parenthood.

“om du tar det varje dag troget, borde du vara bra”, säger mary jane minkin, md, klinisk professor i obstetrik, gynekologi och reproduktionsvetenskap vid yale school of medicine. “men problemet är att vi är människor, och folk hoppar över piller ibland.”lite av en kick i magen, va?

det är där typisk användning kommer in i bilden. låt oss säga att du missar en dos eller två en gång i månaden, eller om du tar det senare än vanligt (med bara tre timmar, för vissa typer)—som kan minska pillrets effektivitet, släppa ner det till att bara vara 91 procent effektiv, per planerat föräldraskap. usch.

den typ av läkemedel du tar frågor också: kombinationspiller-de som innehåller både östrogen och progestin-är lite effektivare än progestin-bara piller (a.k.a., mini piller), som är ganska tidskänsliga.

det beror på att progestin-bara piller fungerar genom förtjockning av livmoderhalsslem och gallring av livmoderns foder, enligt hhs. detta blockerar spermier från att komma till ditt ägg – men livmoderhalsslem kan börja tunna ut även efter en missad dos (det är därför hhs rekommenderar att du använder en back-up bc-metod som kondomer om du saknar en dos även med tre timmar).

kombinationspiller, å andra sidan—som återigen har både östrogen och progestin—stoppar dina äggstockar från att släppa ägg, förutom att livmoderhalsen blir tjock och livmoderfodret tunt. därför har du vanligtvis en vecka med inaktiva piller-kombinationspiller har lite mer uppehållskraft.

hur du hanterar missade piller är olika för varje typ också: om du glömmer att ta en kombinationspiller, ta det så fort du kommer ihåg (eller, om du är närmare din nästa dos, ta två piller). för progestin-bara piller, om du missar en, ta det så fort du kommer ihåg; men ta inte två samtidigt. istället börja ta piller igen som du regelbundet skulle, och använda en annan form av preventivmedel i två dagar tills du är skyddad igen.

vissa mediciner kan också göra ditt piller mindre effektivt, som antibiotika, antimykotika och anti-beslag läkemedel, per planerat föräldraskap. om du börjar ta någon av dessa, checka in med din läkare för att se till att din födelsekontroll inte är i fara.

så, hur kan jag se till att födelsekontroll är så effektiv som möjligt?

återigen, ta det varje dag, samtidigt.

ett enkelt sätt att göra detta är att göra det till en del av din dagliga rutin, säger minkin, som föreslår att du gör det efter att ha ätit frukost—en idealisk tid att ta något läkemedel.

om du platt ut suga på att komma ihåg att göra saker dagligen, kanske du vill överväga en annan typ av preventivmedel, säger minkin.

nuva-ringen och plåstret fungerar båda på samma sätt som p-piller – du kan ändra dessa saker varje vecka eller månad, beroende på vad du använder – men du behöver inte komma ihåg att ta något på det dagliga. ännu bättre: välj en långverkande födelsekontroll, som iud, som kan vara upp till 12 år, beroende på vilken typ du får.

okej, men vad händer om jag blir gravid på p-piller?okej, men vad händer om jag blir gravid på p-piller?

sluta ta det omedelbart, säger minkin. medan allas risk för fosterskador (även de som inte var på p-piller)är ungefär tre procent, kan det finnas en högre risk att använda preventivmedel under graviditeten, säger hon.

“vi kan aldrig riktigt säga om [en födelsedefekt] beror på p-piller eller något annat”, säger minkin. “det finns en mycket liten risk, men det är inte noll.”

efter det, definitivt checka in med din läkare för att räkna ut nästa steg, beroende på dina personliga val.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *